Sýr bez vína a víno bez sýra? Ani náhodou!

Že jsou sýr a víno nerozlučná dvojice, nikdo z nás zajisté nepochybuje. Správná kombinace kvalitního a poctivého sýra a lahodného vína navíc udělá z každé obyčejné chvilky nevšední zážitek a i tomu největšímu bručounovi vykouzlí úsměv na rtech. Pokud se tedy chcete blýsknout před svými přáteli, partnerem či si jen tak dopřát chvilku pohody, máme pro vás tipy.

To nejlepší k vínu:

Madeland
K oříškovo-mandlové chuti tohoto smetanového sýra se nejvíce hodí společnost bílých vín. Konkrétně vína typu ryzlink, sylvánské či burgundské.

Primator
Stejně jako Madeland je Primator přírodní sýr s jemnou, mandlově nasládlou chutí. K němu vhodná vína se řadí do kategorie pružných, svěžích, mladších bílých – Sylvánské zelené, Ryzlink vlašský či Rulandské bílé. Z červených vín doporučujeme vína z odrůd Frankovka, André nebo Modrý Portugal.

Tylžský sýr
Jedinečná a lahodná chuť tohoto prémiového sýra nejlépe vynikne se svěžími bílými víny (Veltlínské zelené, sylvánské) či s ovocnými červenými víny (Modrý Portugal, Frankovka). Hodí se k němu ale také pivo.

Jihočeská niva 50%
Pravý labužník Jihočeské nivě neodolá ve spojení s vyzrálými červenými víny z pozdních sběrů Cabernet Sauvignon, Merlot nebo Sauvignon.

Jihočeská Zlatá niva a Niva Premium
Lahodná chuť těchto výrazných sýrů vynikne jako delikatesa na každém slavnostním stole ve spojení s přirozenou sladkostí ledových nebo slámových vín s vysokým zbytkovým cukrem.

Caesar Bleu
Jemně pikantní, mléčná a lahodná chuť tohoto sýra vynikne v kombinaci s plnými červenými víny, jako jsou například Shiraz Cabernet nebo Chianti.

Jihočeský eidam
Jihočeský eidam, nejoblíbenější sýr snad všech Čechů, si nejlépe vychutnáte ve spojení s lehkým bílým vínem, například s Chardonnay.

Archivní sýr
Noblesní zralost, vláčná konzistence a výrazná lahodná chuť dá tomuto sýru nejlépe vyniknout, když si jej vychutnáte s kvalitními víny z odrůd Ryzlink rýnský, Chardonnay, Merlot nebo Zinfandel.

Blaťácké zlato
K méně výrazné a krémové chuti Blaťáckého zlata se nejlépe hodí silnější elegantní bílá vína – Rulandské šedé, Chardonnay, Rulandské bílé, popřípadě středně těžká červená vína na bázi Zweigeltrebe či Cabernet Sauvignon.

Blaťáké zlato se zeleným pepřem
Zelený pepř dodává Blaťáckému zlatu pikantní ostrost, a proto je zapotřebí zvolit opulentnější vína nejlépe s vyšším obsahem alkoholu, popřípadě vína, která zrála v dubovém sudu barrique – Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot nebo Shiraz.

Blaťácké zlato s ořechy
Zralejší bílá a červená vína budou vhodným společníkem k této pochoutce s ořechovou chutí. Je možné zvolit vína jako Veltlínské zelené, Aurelius či Neuburské, popřípadě červená vína z odrůd Cabernet Sauvignon, Svatovavřinecké nebo Zweigeltrebe.

Gouda
Pokud si na tomto měkkém máslovém sýru chcete pochutnat u sklenky vína, měli byste sáhnout po červeném víně plnější chuti, například po Syrahu nebo Shirazu.

Monastère
Pikantní chuť tohoto sýra nejlépe vynikne v kombinaci s bílým, ne příliš kyselým vínem, vhodné je ale i červené víno, např. Pinot Noir.

Kláštěrní sýr
Výrazná aromatická chuť tohoto sýra vynikne s mladým jakostním vínem, např. Müller Thurgau.

Kamadet
Mléčnou až smetanovou chuť doplněnou pikantní hořkostí bílé plísně výborně vyplní vyzrálé bílé víno, např. Sylvánské zelené, Neuburské nebo Chardonnay.

Zpět na Blog