Že jsou sýr a víno nerozlučná dvojice, nikdo z nás zajisté nepochybuje. Správná kombinace kvalitního a poctivého sýra a lahodného vína navíc udělá z každé obyčejné chvilky nevšední zážitek a i tomu největšímu bručounovi vykouzlí úsměv na rtech. Pokud se tedy chcete blýsknout před svými přáteli, partnerem či si jen tak dopřát chvilku pohody, máme pro vás tipy.
Madeland
K oříškovo-mandlové chuti tohoto smetanového sýra se nejvíce hodí
společnost bílých vín. Konkrétně vína typu ryzlink,
sylvánské či burgundské.
Primator
Stejně jako Madeland je Primator přírodní sýr s jemnou, mandlově
nasládlou chutí. K němu vhodná vína se řadí do kategorie pružných,
svěžích, mladších bílých – Sylvánské zelené,
Ryzlink vlašský či Rulandské bílé.
Z červených vín doporučujeme vína z odrůd Frankovka,
André nebo Modrý Portugal.
Tylžský sýr
Jedinečná a lahodná chuť tohoto prémiového sýra nejlépe vynikne se
svěžími bílými víny (Veltlínské zelené,
sylvánské) či s ovocnými červenými víny (Modrý
Portugal, Frankovka). Hodí se k němu ale
také pivo.
Jihočeská niva 50%
Pravý labužník Jihočeské nivě neodolá ve spojení s vyzrálými
červenými víny z pozdních sběrů Cabernet Sauvignon,
Merlot nebo Sauvignon.
Jihočeská Zlatá niva a Niva Premium
Lahodná chuť těchto výrazných sýrů vynikne jako delikatesa na každém
slavnostním stole ve spojení s přirozenou sladkostí ledových nebo
slámových vín s vysokým zbytkovým cukrem.
Caesar Bleu
Jemně pikantní, mléčná a lahodná chuť tohoto sýra vynikne v kombinaci
s plnými červenými víny, jako jsou například Shiraz
Cabernet nebo Chianti.
Jihočeský eidam
Jihočeský eidam, nejoblíbenější sýr snad všech Čechů, si nejlépe
vychutnáte ve spojení s lehkým bílým vínem, například
s Chardonnay.
Archivní sýr
Noblesní zralost, vláčná konzistence a výrazná lahodná chuť dá tomuto
sýru nejlépe vyniknout, když si jej vychutnáte s kvalitními víny
z odrůd Ryzlink rýnský, Chardonnay,
Merlot nebo Zinfandel.
Blaťácké zlato
K méně výrazné a krémové chuti Blaťáckého zlata se nejlépe hodí
silnější elegantní bílá vína – Rulandské šedé,
Chardonnay, Rulandské bílé, popřípadě
středně těžká červená vína na bázi Zweigeltrebe či
Cabernet Sauvignon.
Blaťáké zlato se zeleným pepřem
Zelený pepř dodává Blaťáckému zlatu pikantní ostrost, a proto je
zapotřebí zvolit opulentnější vína nejlépe s vyšším obsahem alkoholu,
popřípadě vína, která zrála v dubovém sudu barrique –
Chardonnay, Sauvignon Blanc,
Merlot nebo Shiraz.
Blaťácké zlato s ořechy
Zralejší bílá a červená vína budou vhodným společníkem k této
pochoutce s ořechovou chutí. Je možné zvolit vína jako
Veltlínské zelené, Aurelius či
Neuburské, popřípadě červená vína z odrůd
Cabernet Sauvignon, Svatovavřinecké nebo
Zweigeltrebe.
Gouda
Pokud si na tomto měkkém máslovém sýru chcete pochutnat u sklenky vína,
měli byste sáhnout po červeném víně plnější chuti, například po
Syrahu nebo Shirazu.
Monastère
Pikantní chuť tohoto sýra nejlépe vynikne v kombinaci s bílým, ne
příliš kyselým vínem, vhodné je ale i červené víno, např.
Pinot Noir.
Kláštěrní sýr
Výrazná aromatická chuť tohoto sýra vynikne s mladým jakostním vínem,
např. Müller Thurgau.
Kamadet
Mléčnou až smetanovou chuť doplněnou pikantní hořkostí bílé plísně
výborně vyplní vyzrálé bílé víno, např. Sylvánské
zelené, Neuburské nebo
Chardonnay.