V dnešní době už si samozřejmě můžete koupit hotovou směs na fondue v obchodě. To je ale pro amatéry a lenochy, my bychom vás neradi připravili o veškerou zábavu a svůj vlastní delikátní výtvor.
Jak začít se sýrovým fondue?
Na sýrové fondue se používá většinou více druhů tučnějších sýrů. Fantazii se meze nekladou, jaký sýr a v jakém poměru použijete, je na vás. Fondue bývá připravováno ve speciálním hrnci z kameniny, dnes si ale můžete pořídit různé stylové variace sad na fondue z nerezu či keramiky. Nádoba se sýrovým fondue se nachází uprostřed tabule, aby k ní dosáhl každý host. Do roztaveného sýru se namáčejí pomocí dlouhých vidliček kousky oblíbeného pečiva, brambory ve slupce, čerstvá či nakládaná zelenina. Mimo sýrového fondue můžete ochutnat i fondue z masa či ryb, u dětí a žen je velmi oblíbené čokoládové fondue s ovocem, ale slyšeli jste třeba o rakletování? Více se dozvíte na www.rakletujsmadetou.cz.
Máme pro vás i pár receptů na to správné sýrové fondue. Omáčku můžete připravovat buď rovnou v nádobě na fondue, nebo nejprve v hrnci na plotně a pak ji přelít.
Sýrové fondue s chilli Romadurem
Ingredience
- 1 Jihočeská smetana 250 ml
- 1 Romadur s chilli
- 1 Madetka 100 g
- pepř
- sůl
- chilli
- muškátový oříšek
- bagetka
- oblíbená zelenina
- Jihočeské mléko
Jak na to?
Do menšího rendlíku vlijte smetanu, vložte nadrobno pokrájený Romadur s chilli, Madetku a přiveďte do mírného varu. Jakmile se začnou sýry rozehřívat, přidejte dle chuti pepř, sůl, chilli a muškátový oříšek. Pokud se vám omáčka zdá příliš hustá, rozřeďte ji trochou mléka, pokud je naopak moc řídká, můžete přidat ještě trochu sýra. Omáčku přelijte do rozehřáté nádoby na fondue. Nakrájejte oblíbenou zeleninu a pečivo a pak už jen napíchněte na vidličku, namočte do omáčky a vychutnávejte.
Fondue pro milovníky vína
Ingredience
- ½ hrnku suchého bílého vína
- 250 g Madelandu
- 250 g Tylžského sýra
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- špetka muškátového oříšku
- stroužek česneku
- pepř
- sůl
- pečivo
- nakládaná zelenina
Jak na to?
V misce smíchejte nastrouhané sýry s kukuřičným škrobem. Do hrnce vlijte bílé víno, přidejte prolisovaný česnek a přiveďte k mírnému varu. Za stálého míchání postupně přidávejte sýr smíchaný s kukuřičným škrobem. Míchejte, až vznikne hladká omáčka, pak přidejte dle chuti špetku muškátového oříšku, pepř a sůl. Omáčku přelijte do rozpálené nádoby na fondue a udržujte teplotu, aby omáčka zůstala stále horká. Pak už jen stačí nakrájet vaši oblíbenou zeleninu, pečivo, vlastně cokoli, co si dokážete představit v kombinaci se sýrem, je to jen na vaší chuti a fantazii.