logo mistr sýrařlogo niva

logo mistr sýrařlogo niva

přechodsýr

Poklad z Českého Krumlova

přechod

První bochník uzrál v Českém Krumlově roku 1951. Kvalitu a jedinečnost Jihočeské nivy, stejně jako Jihočeské Zlaté nivy dokládá také Chráněné zeměpisné označení EU.

Sýry s modrozelenou plísní a jejich historie

Historie sýrů s plísní uvnitř sahá až do období před 350 lety, kdy jeden francouzský pastevec zapomněl svou hrudku sýra v jeskyni. Celý příběh vypráví i náš mistr sýrař ve videu níže.

Po ochutnání sýra porostlého zelenomodrou plísní se pastevci v ústech rozlila lahodná chuť, která rozhodně stála za to začít s jeho výrobou. Příběh se udál nedaleko městečka Roquefort, nese proto sýr jméno po něm. Jeho chuť lidé milovali, šířil se tak celým světem, až doputoval i do Českého Krumlova. Tam před 66 lety v přírodním sklepě uzrál první bochník Jihočeské nivy. Výrobu zde zavedl donský kozák Andrej Charitonov. Technologové z Madety sýr pojmenovali podle šumavských luk rozkládajících se podél řeky Vltavy – niva. Ušlechtilou plíseň nezbytnou pro výrobu nivy pěstují českokrumlovští mistři sýraři sami na zabijačkových kroupách a ročně od nich k zákazníkům putuje zhruba 3 200 tun hotových sýrů.

Jak je to s Jihočeskou nivou

Jihočeská niva je jedinečný lahodný sýr typu rokfór s ušlechtilou modrozelenou plísní uvnitř hmoty, který vyniká příjemnou slanou pikantní chutí po ušlechtilé plísni Penicillium roqueforti. V současné době je Jihočeská niva na českém trhu nejprodávanějším sýrem s ušlechtilou modrozelenou plísní. Tomu odpovídá i fakt, že Madeta je největším výrobcem plísňových sýrů v České republice. Jihočeská niva se svou chutí, strukturou a konzistencí vyrovnává špičkovým sýrům typu rokfór. Dnes zraje v moderních sklepích, jejichž technologie zaručuje sýrům stále stejnou požadovanou teplotu i vlhkost. Správný kousek sýra je pořádně prozrálý a prorostlý. Jihočeskou nivu lze použít ve studené kuchyni do salátu apod., ale také v té teplé, je ideální třeba do omáček. Jihočeská niva vynikne s červenými víny z pozdních sběrů jako Cabernet Sauvignon, Merlot či Sauvignon.

Jihočeská Zlatá niva je prémiovou verzí, ta je díky delšímu zrání a vyššímu obsahu tuku v sušině (60 %) vláčnější, krémovější a jemnější než klasická Jihočeská niva. Rozdíl, který na první dojem určitě poznáte, je tedy nejen v chuti, ale i v konzistenci sýra. Jihočeská Zlatá niva se výborně snoubí s přirozenou sladkostí ledových nebo slámových vín s vysokým zbytkovým cukrem.

Niva Premium je luxusnější variantou Jihočeské Zlaté nivy. Jedná se o vybrané partie bochníků sýra s nejbohatším žilkováním bez méně prorostlých povrchových částí. Sýr je balen do průhledné fólie s jemnou perforací, která nebrání přístupu kyslíku a dalšímu zrání. Pokud je sýr dobře uskladněn, může postupně dozrávat a získávat tak ještě pikantnější chuť a aroma. Drobné krystalky v Nivě Premium jsou dokladem kvality a vysokého stupně zralosti. Jde o krystalky aminokyselin vytvořené hlubokým štěpením mléčných bílkovin v procesu zrání sýra.

Madeta. Tak chutná sýr.

sýr

Kam dál?

přechod

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtubelogo Tiktok