Balkánský sýr - zkombinujte středomořské chutě s těmi českými

Balkánský sýr - zkombinujte středomořské chutě s těmi českými

Balkánský sýr je typický svou měkčí konzistencí, bílou barvou a výraznější slanější chutí. Spolu s létem a dovolenými roste zájem o tento druh sýru, který je obdobou řeckého sýru feta nebo bulharské sirene.

Balkánský sýr je typický svou měkčí konzistencí, bílou barvou a výraznější slanější chutí. Spolu s létem a dovolenými roste zájem o tento druh sýru, který je obdobou řeckého sýru feta nebo bulharské sirene.

Balkánský sýr pro vás vyrábíme v závodě v Plané nad Lužnicí. Sýr je velmi oblíbený díky různorodému použití při vaření i konzumaci samotné. Často se používá jako „dochucovadlo“ pokrmů, ale i jako hlavní součást jídla samotného. Delikátní je také naložený v olivovém oleji s bylinkami a chilli papričkami.

Ten náš, od Madety, si můžete vychutnat ve třech variantách, a to bez příchuti, tzatziki nebo pikant. Který je váš nejoblíbenější?

 

A víte, jak jej zakomponovat do oblíbených pokrmů? Níže naleznete několik tipů.

Saláty

Nejznámějším způsobem, jak využít balkánský sýr, je vylepšit jím jakýkoli salát. Můžete vyzkoušet tradiční řecký s olivami, červenou cibulí, rajčaty a okurkou anebo třeba trochu zaexperimentovat a smíchat balkánský sýr, jahody, nektarinky, fíky, rukolu a zakápnout olivovým olejem, jako jsme to udělali my. Jistě se vaše chuťové buňky budou tetelit blahem.

Polévky

Zkuste do poctivé zeleninové nebo rajské polévky přidat při servírování nadrobno nakrájený či nastrouhaný balkánsky sýr. Polévky ihned dostanou absolutně jiný rozměr a vy jistě sklidíte nejednu pochvalu.

Snídaňová vejce

Až budete příště na víkendovou snídani dělat své drahé polovičce míchaná vejce, nezapomeňte do nich ještě na pánvi přimíchat trochu nastrouhaného „balkánu“. Sýr má ve spojení s vejci výtečnou konzistenci a snídani dodá zcela novou chuť. Obzvlášť zvolíte-li některou z našich ochucených variant jako tzatziki nebo pikant.

Sýrový quiche

Zkuste při pečení sýrového quiche namísto „klasického“ sýru sáhnout po našem balkánském sýru. Quiche bude mít výraznou chuť a pokud zvolíte například variantu pikant, nebudete již muset koláč více kořenit.

Madeta. Tak chutná sýr.

Zpět na Blog