Niva

Plísňový sýr typu rokfór, který má pestrou historii nejen v jižních Čechách, ale i v zemi svého původu. Už více než 65 let uplynulo od chvíle, kdy ve skále v přírodním sklepě v Českém Krumlově uzrál první bochník nivy. Od roku 2005 zraje oblíbená niva v moderních nadzemních sklepích s roční kapacitou 4 500 tun sýrů.
Z našeho výrobního závodu k vám putuje nejen Jihočeská niva s padesáti procenty tuku v sušině, ale také její o deset procent tučnější „sestra“ Jihočeská Zlatá niva, Niva Premium a Caesar Bleu.

Jihočeská niva 50%

Lahodný sýr typu rokfór s ušlechtilou modrozelenou plísní uvnitř hmoty vyniká slanou pikantní chutí po ušlechtilé plísni Penicillium rocqueforti, kterou mistři sýraři pěstují v závodě v Českém Krumlově sami. Tato výtečná niva je nepostradatelným pomocníkem v kuchyni při přípravě studených obložených mís i teplých omáček. Jihočeská niva nese Chráněné zeměpisné označení EU.

Kde koupit?

Jihočeská Zlatá niva 60%

Díky vysokému obsahu tuku v sušině má Jihočeská Zlatá niva jemnější a krémovitější chuť než Jihočeská niva. Lahodná chuť tohoto výrazného sýra vynikne jako delikatesa na každém slavnostním stole, je ideální pro přípravu pikantních jednohubek a pomazánek, jako je například pomazánka šmitec.

Kde koupit?

Niva Premium 60%

Vysoký obsah tuku a delší doba zrání dělá z tohoto plísňového sýra nezapomenutelný zážitek. Niva Premium se skvěle hodí na obložené mísy pro slavnostní příležitosti a také k ledovým nebo slámovým vínům s vysokým zbytkovým cukrem.

Kde koupit?

Caesar Bleu

Jedinečný Caesar Bleu je sýr typu gorgonzola. Díky velmi kvalitnímu mléku použitému při výrobě a téměř čtyřměsíčnímu zrání však není pouze kopií italského vzoru, ale opravdovým českým originálem. Má velmi jemnou, vláčnou konzistenci a příjemně pikantní chuť a vůni po ušlechtilé plísni. Delikátní chuť sýra vynikne nejlépe v kombinaci s plnými červenými víny, jako jsou například Shiraz Cabernet nebo Chianti.

Kde koupit?