Sýrové fondue aneb „piknik“ v teple domova

Ochladilo se, venkovním piknikům a grilovačkám odzvonilo a vy si lámete hlavu, jak netradičně a zábavně strávit večer s přáteli? Pozvěte je na dokonalý zimní pokrm - fondue.

Fondue (z francouzského fondue – tavená), konkrétně sýrové fondue, pochází z francouzské části Švýcarska – Savojska. Jedná se o pokrm ze sýra roztaveného nad ohněm. Původní společenské aspekty fondue se vyznačují tím, že pokrm se neservíruje hotový, ale vybrané suroviny jsou na stole a každý si své fondue tepelně připravuje a dochucuje sám. Pozvaní pak mohou porovnávat a ochutnávat, co který z nich vymyslel za lahodnou sýrovou variaci. V dnešní době už si samozřejmě můžete koupit hotovou směs na fondue v obchodě, ale tím byste se připravili o veškerou zábavu a hlavně o svůj vlastní delikátní výtvor.

Na sýrové fondue se používá většinou více druhů sýra, a to zejména tučnějších. Fantazii se meze nekladou a každé fondue bude originálem. Fondue bývá připravováno ve speciálním hrnci z kameniny, dnes si ale můžete pořídit různé stylové variace sad na fondue z nerezu či keramiky. Nádoba se sýrovým fondue se nachází uprostřed tabule, aby k němu dosáhli všichni stolovníci. Do roztaveného sýru se namáčejí pomocí dlouhých vidliček kousky oblíbeného pečiva, brambory ve slupce, čerstvá či nakládaná zelenina. Mimo sýrového fondue můžete ochutnat i fondue z masa či ryb, u dětí a žen je velmi oblíbené čokoládové fondue, ale o tom třeba příště.

Teď se dáme do přípravy sýrového fondue. Omáčku můžete připravovat buď rovnou v nádobě na fondue, nebo nejprve v hrnci na plotně a pak ji přelít do nádoby na fondue.

1. Sýrové fondue s Romadurem a chilli

Ingredience:

o 1 Jihočeská smetana 250 ml

o 1 Romadur s chilli

o 1 Madetka 100 g

o pepř

o sůl

o chilli

o muškátový oříšek

o tmavá bagetka

o oblíbená zelenina

o Jihočeské mléko

Postup: Do menšího rendlíku vlijte smetanu, vložte nadrobno pokrájený Romadur s chilli, Madetku a přiveďte do mírného varu. Jakmile se začnou sýry rozehřívat, přidejte dle chuti pepř, sůl, chilli a muškátový oříšek. Pokud se vám omáčka zdá příliš hustá, rozřeďte ji trochou mléka, pokud je naopak moc řídká, můžete přidat ještě trochu sýra. Omáčku přelijte do nádoby na fondue s hořákem. Nakrájejte oblíbenou zeleninu a pečivo a pak už jen napíchněte na vidličku, namočte do omáčky a vychutnávejte.

2. Fondue s bílým vínem

Ingredience:

o ½ hrnku suchého bílého vína

o 250 g Madelandu

o 250 g Tylžského sýra

o 1 lžíce kukuřičného škrobu

o špetka muškátového oříšku

o stroužek česneku

o pepř

o sůl

o pečivo

o nakládaná zelenina

Postup: V misce smíchejte nastrouhané sýry s kukuřičným škrobem. Do hrnce vlijte bílé víno, přidejte prolisovaný česnek a přiveďte k mírnému varu. Za stálého míchání postupně přidávejte sýr smíchaný s kukuřičným škrobem. Míchejte, až vznikne hladká omáčka, pak přidejte dle chuti špetku muškátového oříšku, pepř a sůl. o Omáčku přelijte do nádoby na fondue s hořákem či svíčkou, aby omáčka zůstala stále horká. Nakrájejte oblíbené pečivo, připravte si nakládané okurky, cibulky a můžete začít namáčet.

3. Fondue s vývarem

Ingredience:

o 200 g Primatoru

o 200 g goudy

o 100 g taveného sýru Primator

o 50 g Jihočeského másla

o 100 ml Jihočeského podmáslí

o 100 ml suchého bílého vína

o 100 ml zeleninového vývaru

o muškátový oříšek

o sůl

o pepř

o stroužek česneku

o cca lžička Solamylu na zahuštění

o pečivo

o šunka, hroznové víno, hrušky

Postup: V hrnci rozehřejte Jihočeské máslo, nastrouhejte na něj Primator a goudu, přidejte tavený sýr Primator a nechte trochu roztavit. Pak dochuťte česnekem, pepřem a solí. Vzniklou směs zalijte podmáslím, bílým vínem, vývarem a stále míchejte, aby se vše správně propojilo. Nakonec ochuťte špetkou muškátového oříšku. Dle potřeby přidejte Solamyl na zahuštění. Konzistence sýrového fondue by však měla zůstat vláčná, nikoliv hutná. Pokud jste sýrové fondue připravovali na plotně, přelijte jej do nádoby

Zpět na Blog