Správné porcování sýrů…

…aneb proč v každém kousku sýra zraje síla.Dáváte přednost osvědčeným a poctivým sýrů? Máme pro vás pár tipů, abyste si svůj oblíbený sýr opravdu vychutnali.

Každý sýr má svůj typický tvar, přesto existuje jedno základní pravidlo společné pro všechny. Každá porce ukrojeného sýra by měla být stejně velká a měl by na ní být stejný podíl kůrky. Tak bude každý kousek stejně chutnat. Sýry byste tedy měli porcovat od kraje ke středu, kde bývá chuť jemnější a méně výrazná. Právě rozklíčování a poznávání těchto chuťových rozdílů je pointou správného porcování sýrů a podstatou celého ochutnávání.

Z bochníku Tylžského archivního sýru nejprve vykrojte porci a položte ji na prkénko. Příčně ji nakrájejte na stejně dlouhé proužky. Ten poslední, nejblíže u kůrky, nechte silnější, a rozdělte jej na polovinu. Jedinečná a lahodná chuť Tylžského sýra nejlépe vynikne se svěžími bílými a ovocnými červenými víny, ale hodí se k němu také pivo. Doporučujeme jej především pro slavnostní okamžiky.

Sýry s modrou plísní, mezi které patří Jihočeská niva 50%, Jihočeská Zlatá nivu a Niva Premium, je nejlepší porcovat od středu ke kraji, a to v pravidelných měsíčcích. Tento typ sýrů si nejlépe vychutnáte s vyzrálými červenými víny pozdního sběru.

Blaťácké zlato patří mezi měkké sýry se zlatooranžově zbarveným povrchem a je obzvláště vhodné k přípravě nevšedního pohoštění či delikátní svačinky. Těsto má pružnou konzistenci, proto je nejlepší porci sýra jednoduše nakrájet na rovnoměrné plátky. Blaťácké zlato najdete ve třech vynikajících příchutích – jemné přírodní, lahodné ořechové a pikantní pepřové. Při krájení pepřového a ořechového si dejte pozor, abyste o jednotlivé oříšky a kuličky pepře zbytečně nepřišli.

A jak nejlépe na bělavě hebký Plesnivec? Má krásně měkké jádro, proto je nejlepší nakrojit kůrku a řezem pokračovat směrem ke středu sýru. Jeho tvar i velikost přímo vybízí k nakrojení čtyř stejně velkých „trojúhelníčků“. Jakmile jej rozkrojíte, ucítíte jemné houbové aroma. Přejeme dobrou chuť.

Madeta, tak chutná sýr.

Náš tip:

Pokud si chcete sýr opravdu vychutnat, nezapomeňte ho alespoň deset až patnáct minut před konzumací vyndat z ledničky, rozbalit a nechat vydýchat. Jen tak se plně uvolní a rozvine typické aroma a gurmánskému zážitku již nic nestojí v cestě.

Zpět na Blog