Špenátový quiche s Jihočeskou Nivou

Špenátový quiche s Jihočeskou Nivou

Zpět na Recepty

Ne nadarmo se říká: „Komu se nelení, tomu se zelní“. Připravili jsme pro vás slaný koláč bohatě naplněný nivou a špenátem. Tato kombinace je prostě neodolatelná a není divu, je pikantní a jemná zároveň. Slané koláče jsou stále oblíbenější a dají se připravit na různé způsoby. Připravte jej rodině třeba na slavnostní posezení. A co budete potřebovat

Ingredience

Na těsto:

  • 150 g másla + trochu na vymazání formy
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžičku soli
  • 2 vejce
  • krupici na vysypání formy

Na náplň:

  • olivový olej
  • 1 Jihočeskou nivu 50%, 220 g
  • 1 Jihočeskou smetanu ke šlehání 33% 250 ml
  • 250 g listového špenátu
  • 2 červené cibule, 2 bílé cibule
  • 1 stroužek česneku

Postup

Máslo nakrájené na kousky zapracujte do mouky prosáté se solí. Přidejte vejce a krátce prohněťte, abyste získali spíš tužší těsto. Zabalené ho dejte na půl hodiny do ledničky. Formu o průměru 26 centimetrů vymažte máslem a vysypte krupicí a pak do ní rukama (po dně a do boku) vtlačte těsto a propíchejte ho vidličkou. Přiklopené pečicím papírem pečte 10 minut při 200 °C. Dalších 10 minut pečte odklopené, aby těsto zezlátlo. Vyndejte a nechte trochu vychladnout.

Na pánvi rozehřejte olivový olej a pak na něm krátce osmahněte najemno nakrájené cibule. Jakmile cibulka zezlátne, přidejte špenát, polovinu nastrouhané nivy a vše zjemněte smetanou. Mírně okořeňte a duste 10 minut pod pokličkou. Posléze dejte směs na koláč a posypte zbývající nivou. Pečte při 180 °C zhruba dalších 40 minut.