Šmitec

Zpět na Recepty

Ingredience:

- příprava cca 10 minut, 4 porce

  • cca 220 g Jihočeské Zlaté nivy nebo Nivy Premium
  • cca 100 g Jihočeského másla
  • cca 100 g Jihočeského tvarohu
  • 1 čajová lžička hnědého cukru
  • 2 rozmačkané stroužky česneku
  • 1 malá chilli paprička
  • 1/2 čajové lžičky pepře
  • 1 polévková lžíce sladké papriky (dle chuti i dvě, není třeba šetřit) 
  • je možno dosolit (vzhledem ke slanosti nivy ale většinou není třeba)
  • konzistenci lze korigovat máslem nebo sladkou smetanou (31-33%)

Postup:

Než se pustíte do přípravy, vyndejte máslo i nivu z lednice a nechte je pořádně změknout. Změklé máslo dejte do mísy, přidejte papriku, chilli, cukr, pepř a česnek. Vše společně rozmíchejte vidličkou na hustou kaši. Nakonec přidejte tvaroh a nivu. Nivu je dobré nastrouhat nebo také rozmačkat vidličkou, aby byla znatelná struktura pomazánky a bylo vidět to, co je ve šmitci nejlepší, tedy niva. Kdo má rád hodně slané, může dle chuti i dosolit. Ke šmitci se nejlépe hodí chleba, ale můžete podávat i s jiným pečivem. Hodí se jako chuťovka k pivu, ale i na slavnostní příležitosti.