Slaný koláč s Jihočeskou nivou

Zpět na Recepty

Ingredience:

 - příprava 10 minut + 1 hodina odležení těsta + 40 minut pečení

Na těsto:

  •     120 g Jihočeského másla + na vymazání formy
  •     150 g hladké mouky + na poprášení
  •     6 lžic ledové vody
  •     20 g Jihočeské nivy
  •     špetka soli


Na náplň:

  •     200 g žampionů
  •     5 g Jihočeského másla
  •     100 g čerstvý nebo mražený (sekaný) špenát
  •     100 g Jihočeské nivy
  •     100 g Primatoru
  •     2 vejce
  •     200 ml Jihočeské smetany
  •     špetka muškátového oříšku

Postup:

Nejprve si připravíme těsto tak, že smícháme máslo s moukou do konzistence drobenky. Následně přidáme jemně nastrouhanou nivu a ledovou vodu a vypracujeme hladké těsto. Pracujeme rychle, aby těsto moc nezměklo. Zabalíme do potravinové folie a necháme 1 hodinu odpočinout v lednici. Následně těsto vyválíme a vložíme do koláčové formy vymazané máslem. Přesahující okraje odřízneme, těsto propícháme vidličkou, vyložíme pečicím papírem a vysypeme fazolemi, aby se nám těsto při pečení nevydulo. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C zhruba 15 minut. Poté odstraníme pečicí papír a pečeme ještě asi 5 minut. Mezitím si připravíme náplň. Na másle osmažíme očištěné a nakrájené žampiony a špenát. Směs dáme na upečené těsto, poklademe nakrájenými kousky Jihočeské nivy a následně zalijeme směsí připravené z rozšlehaných vajec, Jihočeské smetany a muškátového oříšku. Vše zasypeme najemno nastrouhaným Primatorem. V troubě snížíme teplotu na 190 °C a koláč pečeme dozlatova zhruba 20 minut.