Romadur aneb pravou lásku musíš cítit

Gurmeti na celém světě si vychutnávají sýr zrající pod mazem, nicméně název i detaily výroby tohoto pikantního sýra se kraj od kraje liší.

Například v Rakousku či Německu z Romaduru smývají narůžovělý maz, který se na povrchu vytváří během zrání, a dopřávají si jej bez charakteristické pikantní vůně, pro náš Romadur typické.

Výrobou Romadurů se naši mistři sýraři zabývají již od počátků Madety, tedy více než 115 let. V současné době k vám proslulá „voňavá“ lahůdka putuje z výrobního závodu v Jindřichově Hradci. O tomto sýru se dá určitě říct jedno: buď ho kvůli pikantní vůni a osobité vůni milujete, nebo nesnášíte.

Romadur je pokrytý narůžovělým mazem, má měkkou až tužší konzistenci a na řezu je smetanově bílý s mírně tvarohovým jádrem. Výraznou vůni Romaduru si můžete v jednotlivých fázích zrání vychutnat jinak. Po zakoupení bývá většinou tužší, pokud jej ale necháte v chladničce déle, ideálně v uzavřené nádobě, sýr pěkně uzraje, změkne a tvarohové jádro se zcela vytratí. Víte, díky čemu získává Romadur svou typickou vůni? V průběhu zrání jsou na sýrový hranolek několikrát aplikovány mazové kultury Brevabacterium linens, které rozkládají laktózu a bílkoviny, proto má sýr svou nezaměnitelnou chuť a konzistenci.

Tuto pochoutku si pak kromě varianty bez příchutě můžete vychutnat s chilli nebo s česnekem a bylinkami. Vyzkoušejte také netradiční recepty z Romaduru, které najdete na těchto stránkách nebo na facebookovém profilu Sýry Madeta.

Madeta, tak chutná sýr.

Zpět na Blog