Polévka se přece nedá připravit ze sýra. Myslíte? My vám předchozí tvrzení vyvrátíme.
Ingredience
- 1 šalotka
- 140 g taveného sýra Lipno
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
- 50 g Jihočeského másla
- jarní cibulka
- sušená šunka
- lžíce hladké mouky
- zeleninový vývar
Návod na přípravu
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme na malé kousky nakrájenou šalotku a asi po 3-4 minutách nadrobno nakrájený česnek. Mícháme ještě asi 1 minutu, dokud šalotka nezesklovatí. Odstavíme hrnec z horké plotýnky, vložíme tavený sýr, necháme lehce rozpustit, smícháme s šalotkou a zalijeme cca 1 litrem vody či zeleninového vývaru. Kdo preferuje hustší polévku, může ještě předtím zaprášit šalotku se sýrem lžící hladké mouky. Polévku přivedeme k varu a vaříme dalších 10 minut za občasného promíchání. Na závěr dochutíme solí a pepřem. Při podávání dozdobíme najemno nakrájenou jarní cibulkou a plátky sušené šunky.