Quiche nebo slaný koláč je ideální možností na narozeninovou párty, kde hlavním sladkým dezertem bude dort.
Ingredience
- 350 g listového těsta
- 270 g taveného sýra Lipno extra smetanové
- 200 g pórku
- 5 vajec
- 50 ml Jihočeské smetany
- sůl, pepř, oregano
- tuk na vymzání formy
- mouka na vysypání formy
Návod na přípravu
Koláčovou formu vymažte tukem a vysypte moukou. Listové těsto vyválejte na plát o síle 5 mm a vložte jej do formy tak, aby po stranách trochu přečnívalo. Důležité je těsto na dně několikrát propíchnout, třeba vidličkou či špičkou nože. Na těsto vyskládejte na půlkolečka pokrájený pórek a posypte oreganem. Do kastrůlku dejte smetanu, tavené Blaťácké zlato a za stálého míchání nechte rozpustit. Pak osolte, opepřete a přidejte rozkvedlané vejce. Připravenou náplň nalijte na těsto a pečte na 170 °C zhruba 45 minut.