Pomazánky aneb „Kdo maže, ten jede“

Pomazánky aneb „Kdo maže, ten jede“

Pomazánky jsou spjaty především s obdobím, kdy se setkává celá rodina a je připravováno pohoštění pro více hostů. Období svátků a prázdnin jen vybízí k tomu podobné pohoštění připravit. Máme pro vás pár oblíbených tipů na pomazánky, bez kterých se nemůže obejít žádná oslava.

1. Jemná vajíčková pomazánka s tvarohovým sýrem žervé

Ta je typická právě pro nadcházející období Velikonoc. Během nich doma mnozí nastřádají velké množství vajíček a na konci svátků pak každá správná hospodyňka přemýšlí, jak s nimi naložit. Připravili jsme pro vás recept na rychlou, lehkou a chutnou pomazánku, po které se budete jen oblizovat.

Budete potřebovat:

  • Lipánek žervé z tvarohu a smetany 80 g
  • 2 trojúhelníčky taveného sýra Lipno
  • 4-5 vajec uvařených natvrdo
  • sůl, pepř
  • špetku mleté sladké papriky

 

 

Postup:

Nakrájejte vajíčka na menší kousky. Rozmělněte trojúhelníčky taveného sýra, promíchejte s Lipánkem žervé a poté s vajíčky. Pomazánku jen lehce okořeňte, aby nebyla pro děti moc ostrá, a pro zvýraznění chuti přidejte špetku sladké červené papriky.

Pomazánku můžete namazat na chléb a zabalit jako svačinku na další den do školy. Bude mít úspěch, uvidíte ;-)

2. Pikantní česneková pomazánka z tradičního Jihočeského pomazánkového

Je opravdu velmi oblíbená, zná ji snad každý a dělá se v různých verzích. My máme vyzkoušenou tuto.

Pro 4 osoby budete potřebovat: 

  • Dvě Jihočeská pomazánková
  • Jogurt Natur bílý, 100 g
  • Bloček eidamu, 100 g
  • 4 stroužky česneku
  • Sůl, pepř

 

 

 

Postup:

Nastrouhejte eidam na jemném struhadle. Do mísy vyklopte Jihočeská pomazánková, jogurt a nastrouhaný sýr amírně promíchejte. Nakonec přidejte prolisovaný česnek, sůl a pepř.

Pomazánka je pikantní díky česneku, proto další koření není třeba. Přejeme dobré chutnání a na závěr si dejte sladkou pusu.

3. Lahodná pomazánka z Plesnivce a Lipna

Tato lahoda je opravdu neodolatelná. Svěží chutě, které v sobě pomazánka snoubí, se hodí do jarního období. S večeří si tedy nelámejte hlavu a dopřejte si ji s čerstvým pečivem a zeleninou. Příprava vám zabere 20 minut a pochutná si celá rodina ;-)

Budete potřebovat:

  • 4 Plesnivce
  • tavený sýr Lipno (140 g)
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce majonézy
  • polovinu cibule
  • 10 dkg vysokoprocentní šunky
  • sůl, pepř

 

Postup: 

Dva Plesnivce nastrouhejte nahrubo, dva nakrájejte na drobné kousky.

Vedle si rozmíchejte tavený sýr, zakysanou smetanu, majonézu, nadrobno nakrájenou cibulku, sůl a pepř. Milovníci masa mohou do směsi přidat šunku. Nakonec opatrně vmíchejte Plesnivce.

Přejeme dobrou chuť a nezapomenutelné chvíle v rodinném kruhu.

Madeta. Tak chutná sýr.

Zpět na Blog