Pikant. kuř. křídla s dipem z Jihočeské nivy

Zpět na Recepty

Ingredience:

- příprava 30 minut + 90 minut pečení

  • 12-15 kuřecích křídel
  • 110 g Jihočeské nivy
  • Jihočeské máslo
  • Jihočeská zakysaná smetana
  • olivový olej
  • ostrý kečup
  • 2-3 lžíce majonézy
  • 1-2 lžíce jablečného octa
  • Sůl
  • Pepř
  • chilli
  • rozpečená bageta nebo čerstvý chléb

Postup:

Nejprve si nasolíme a opepříme křídla a připravíme marinádu. V hrnci rozpustíme ¾ kostky másla s přibližně 5 lžícemi olivového oleje. Přidáme sůl, pepř a chilli koření (pro ty z vás, kteří mají rádi hodně pikantní jídla, doporučujeme s chilli nešetřit). Křídla dáme do hlubokého pekáče a po zchladnutí zalijeme asi ¾ připravené marinády. Zbylou marinádu necháme prohřát v hrnci a přidáme do ní pikantní kečup, aby vznikla hutnější směs. Křídla pečeme na 180 °C po dobu 60 minut, průběžně poléváme marinádou s výpekem a obracíme. Po 30 minutách křídla vyndáme z trouby, potřeme je připravenou marinádou s kečupem a necháme ještě minimálně 20 minut dopékat, aby byla pěkně křupavá.
Mezitím co se nám opékají křídla, připravíme si nivový dip. Jihočeskou nivu nastrouháme/nadrobíme na malé kousky, přidáme zakysanou smetanu, majonézu, jablečný ocet, sůl a pepř. Směs promícháme a případně ještě dochutíme octem. Křídla podáváme s rozpečenu bagetkou nebo čerstvým pečivem.