Jednoduše, rychle a zdravě

Jednoduše, rychle a zdravě

Je to jednoduché - lehká strava, střídmost, vitamíny v podobě zeleniny a ovoce a mléčné produkty.

Na dip si připravte:

  • 1 kelímek Jihočeský Natur
  • 1 lžičku hořčice
  • kopr
  • sůl, pepř
  • mrkev, okurka, paprika

Postup: Všechny ingredience smíchejte. Hořčice stačí jen lžička, dip krásně obarví a jemně dochutí. Pokud máte rádi ostřejší jídla, doporučujeme dijonskou. Dále přidejte nejlépe čerstvý kopr nakrájený na malé kousky. Osolte a opepřete dle chuti a je hotovo.

Viry a bacily jsou tomto období všude kolem nás. Kolegové kašlou, děti chodí ze škol a školek s rýmou. A právě proto bychom měli jíst zdravě a dopřát svému organismu ještě více vitamínů než obvykle. Nestačí však změnit stravovací návyky v rozpuku nemoci, měli bychom nad nimi přemýšlet neustále.

Správná strava může opravdu usnadnit mnohé. Nezatěžuje tělo, napomáhá snazšímu trávení a doplňuje potřebné vitamíny. Pro začátek jsme pro vás připravili jednoduchý dip z Jihočeského jogurtu Natur. Skvěle se hodí jen tak k nakrájené zelenině, ale i ke steaku a lososu.

V boji s bacily by mohl pomoci také Coleslaw v lehké verzi, dochucený jogurtem Natur s nízkým obsahem laktózy. Zelí má vysoký obsah vitamínu C a v kombinaci s osvěžujícím jogurtem Nature je navíc velice chutný.

Na celé zelí (6–8 porcí) budete potřebovat:

  • 1 pekingský salát či bílé zelí
  • 2 mrkve
  • 2 Jihočeský Nature laktóza < 0,01%
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1,5 – 1 lžičku hořčice
  • mořskou sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup: Zelí zbavte vnějších listů a nastrouhejte na jemné nudličky. Kdyby byly moc dlouhé, můžete je párkrát překrojit příčně. Na tenké nudličky nastrouhejte i očištěné mrkve. Zbylé ingredience smíchejte na chutný dresing. Se solí a pepřem zacházejte podle chuti, ale nezapomeňte, že salát můžete dosolit a opepřit i později. Na závěr nastrouhanou zeleninu dobře promíchejte s dresinkem a můžete podávat. Lépe bude chutnat chvilku odležený v lednici.

Do třetice bychom vám rádi představili lehkou večeři v podobě těstovinového salátu připraveného trošku jinak. Je v něm polotvrdý sýr nakrájený na kostičky, spousta zeleniny a dochucen je opět přírodním delaktózovaným Nature. Jeho příprava je opravdu rychlá, každé hospodyňce usnadní život a zkrátí pobyt v kuchyni

Ingredience:

  • 1 balení těstovin
  • 1 plechovka kukuřice
  • 200 g Tylžského sýra či goudy
  • 1 Jihočeský jogurt Nature laktóza 0,01% 150 g
  • 1 mrkev
  • 1 velká červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 okurka
  • 3 rajčata
  • cibulka
  • citron
  • pepř a hrubozrnná sůl
  • případně 100 g šunky

Postup: Uvařte těstoviny dle návodu na obalu, nejlepší jsou „al dente“ neboli „na skus“. Než se uvaří, nakrájejte bloček sýra na kostičky. Tylžský sýr i goudu vám v obchodech ukrojí na přání, určitě však bude stačit 200 g. Dále pokrájejte i všechnu očištěnou zeleninu. Vše přidejte k hotovým těstovinám, zalijte jogurtem a dobře promíchejte. Osolte, opepřete a zakápněte citronem. Přejeme dobrou chuť.

Když se na všechny recepty podíváme, je jasně vidět, čeho bychom se držet měli, abychom zdraví byli, a to co nejdéle.

Je to jednoduché – lehká strava, střídmost, vitamíny v podobě zeleniny a ovoce a mléčné produkty. Přejeme úspěšný boj v boji s bacily a mnoho chuti do života.

Zpět na Blog