Tajemství přírodního sýru Primator

Tajemství přírodního sýru Primator

Milovníkům sýrů ementálského typu jistě nebude cizí Primator, který se kvalitou i chutí rovná špičkovým švýcarským sýrům.

Primator je významným zdrojem vápníku v naší stravě – stogramové balení obsahuje 126 procent jeho doporučené denní dávky. Na výrobu jednoho kilogramu tohoto tvrdého sýru s oky je potřeba jedenáct litrů mléka, což je v porovnání s ostatními přírodními sýry jeden z největších objemů.

Aby sýr dosahoval nejvyšší kvality, jsou kromě času zapotřebí zkušenosti a péče nejlepších mistrů sýrařů. Díky tomu je Primator, charakteristický mandlově nasládlou chutí, tak lahodný. Na jeho typické chuti se podílejí použité sýrařské kultury, technologický postup a doba zrání. I u Primatoru platí, že čím déle zraje, tím je jeho aroma bohatší a výraznější.

Tento delikátní sýr ementálského typu vyrábějí sýraři v největší české sýrárně v závodě Madety v Plané nad Lužnicí. Vše začíná stejně jako u všech přírodních sýrů. Základ vzniká po vysrážení bílkoviny z mléka za působení syřidla, prokysáním a oddělením syrovátky. Vzniklé sýrové zrno putuje do předlisovací vany, kde se postupně spojuje v jeden sýrový blok o váze sedmdesáti kilogramů. Ten je po pokrájení na menší části uložený do forem, ve kterých je lisován. Pak sýr putuje na čtyřicet osm hodin do solných lázní. Bloky zrají postupně minimálně dva měsíce při teplotách deset až dvaadvacet stupňů. Pro Primator typická oka vytváří kysličník uhličitý, který produkují speciální propionové bakterie. Otvory mají dle mezinárodních norem stanovenou velikost, tvar a dokonce i počet na plochu.

Sýr Primator si můžete vychutnat i s vínem. Jemně nasládlá chuť s mandlovými tóny vynikne ještě více v kombinaci se svěžími bílými, ale výborný je i s lehčími ovocnými růžovými víny.

Lahodný sýr Primator si kromě plátků a výkrojů můžete vychutnat také jako jedinečný tavený sýr s lomem, jediný na českém trhu. Mistři sýraři jej v Madetě vyrábějí dle původní receptury a ve stejné kvalitě již od roku 1950.

Madeta. Tak chutná sýr.

Zpět na Blog