Jihočeský poklad - Blaťácké zlato

Jihočeský poklad - Blaťácké zlato

Psal se rok 1938 a „madeťáci“ přivezli z Itálie sýr Bel Paese. Jeho chuť je natolik uchvátila, že se rok poté rozhodli podobný sýr začít vyrábět v závodě v Řípci. A tak se zrodilo Blaťácké zlato, poloměkký sýr se zlatooranžově zbarveným povrchem a pařeným těstem pružné konzistence – sýr, který v českých luzích a hájích nemá konkurenci.

 

Sýr Blaťácké zlato získal své pojmenování na základě metafory. Sýr dostal svůj přívlastek, protože jeho povrch je zbarven do zlatooranžova a sýr samotný se vyrábí v Řípci, v oblasti zvané Borkovická blata. Tato úrodná oblast rašelinišť je známá i selským barokem a charakteristicky zdobenými ženskými kroji. Selkám, které je nosily, se říkalo „blaťačky“ a jedna z nich zdobí od počátku i etikety sýra Blaťácké zlato.

Na počátku výroby Blaťáckého zlata zpracovávali sýraři z Madety sýr ve vanách o obsahu 800 litrů vlastními silami, postupně však přicházela ke slovu mechanizace, a tak bylo možné zvyšovat jeho produkci. Objevil se první prototyp stroje na mechanizaci výroby. Řada sýrařských odborníků sice tvrdila, že mechanizovaná výroba je v praxi nemožná, řípečtí sýraři je však záhy přesvědčili o opaku. Z vlastního nadšení překreslovali technické projekty, upravovali jednotlivé části stroje, vymýšleli technické detaily, až se jim podařilo uvést v život dokonalou technologii výroby Blaťáckého zlata.

Blaťácké zlato zraje nejméně čtyři týdny v chladu, díky čemuž má pružnou konzistenci a nezaměnitelnou sýrovou, mírně hořko-mandlovou nakyslou chuť. Tuku v sušině má tento sýr 48 procent a na výrobu jednoho kilogramu je zapotřebí 8,5 litru mléka o tučnosti 3,9 procenta. Na trhu se jedná o jediný sýr svého druhu vyráběný v Čechách. Je-li sýr na řezu jemný a vláčný, dosáhl té správné zralosti a můžete očekávat zážitek mimořádně lahodné a osobité chuti.

Gurmeti si mohou pochutnat i na jeho variantách. Pro milovníky tohoto sýra je chuť Blaťáckého zlata obohacena zeleným pepřem, který mu dodává pikantní ostrost. Za vyzkoušení stojí také varianta s kousky jader vlašských ořechů, jejichž chuť se skvěle doplňuje s jemností tohoto sýra.

Blaťácké zlato si vysloužilo také uznání odborníků, a to na Celostátních přehlídkách sýrů, které v roce 2004 uspořádal Ústav technologie mléka a tuků pražské Vysoké školy chemicko-technologické. Ze šedesáti výrobků přihlášených do soutěže, včetně těch zahraničních, získalo absolutně nejvyšší počet bodů „Blaťácké zlato s pepřem“ z Madety.

Léty prověřená receptura, podle které se tento lahodný sýr vyrábí, se nemění a zůstává stejná. I proto můžeme o Blaťáckém zlatu říci, že je skutečným „zlatem“ Madety, jedinečnou lahůdkou, kterou sýraři vyrábí nepřetržitě od zahájení provozu mlékárny v Řípci, tedy osmasedmdesátým rokem.

 

Blaťácké zlato - párování s víny

Blaťácké zlato se s vínem páruje velmi dobře. Krásně ho doplní výraznější bílá vína či vína s lehkým zbytkovým cukrem. Variantu s ořechy pak skvěle podpoří vína, která zrála na sudech, Blaťáckému zlatu se zeleným pepřem výborně sekundují výrazné veltlíny ze Znojemska, Mikulovska i z Rakouska. Ale můžeme využít i červená vína. A nejen v letních dnech budou vynikající volbou i pikantnější a kořeněné styly rosé vín.

Zpět na Blog